Gebelik dönemi yaşamın kıymetli dönemlerinden biridir. Yeni bir canlıyı vücudunuzda misafir ettiğiniz bu dönemde o canlı için her şeyi yapmak istersiniz. Peki ya o canlıyı yani bebeğinizi beslemek için neler yapmalısınız? Hadi gelin gebelik döneminde neler tüketelim nelere dikkat edelim bir bakalım.
Gebelikte en çok sorulan ‘kaç kilo alalım?’ sorusu. Gebelikte minimum 7 kilo olmalıdır. Bu bebek ve anne vücudunun gebeliğe hazırlanması için gereklidir. Ancak normal BKİ’ de gebe kalan bir kadın için gebelik dönemi 11.5-16 kg kilo alımı normaldir.
Gebelikte neler tüketelim?
- Bu dönemde hem anneyi hem de bebeği beslenmek için sağlıklı bir beslenme modeli tercih etmek önemlidir.
- Gebelikten 3 ay önce başlanan folik asite gebeliğin ilk aylarında da devam edilmelidir. Bu bebeğin beyin, omurilik ve nöral tüp oluşumu için elzemdir.
- Beslenmeye Omega-3 yağ asitleri eklenmelidir. Bebeğinin beyninin %70’i kadarını omega yağ asitleri oluşturur. Bu nedenle haftada 2 gün balık (mevsiminde yüzey balıkları hamsi, istavrit, palamut, uskumru, levrek, alabalık, çiftlik somonu gibi), günlük ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar beslenmeye eklenmelidir.
- Günlük süt ve süt ürünleri alımına dikkat edilmelidir. Günde yaklaşık 3-4 porsiyon süt grubu besinler tüketilmesi bebek için gerekli kalsiyumun sağlanması için yeterli olacaktır.
- Günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Bu anne için de bebek için de elzemdir.
- Kabızlık çok sık görüldüğü için posa alımına dikkat edilmelidir. Günde en az 2 porsiyon sebze yemeği tüketilmelidir.
- Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Tam buğday unlu ürünler, bulgur(gaz şikayeti yoksa), yulaf tercih edilmelidir.
Gebelik döneminde neler tüketmeyelim?
- Hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Bitki çayları dikkatli tüketilmelidir. Özellikle papatya, yarpuz, dut, defne, hatmi çiçeği, hindiba, sinameki çayları gebelikte tüketilmemelidir.
- Gebeliğin ilk trimesterinde kafein alımı kısıtlanmalıdır. Fazla kafein alımı düşük gebeliğe yol açabilmektedir.
- Çiğ ve işlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır. ( çiğ süt, salam, hindi füme, sucuk vb.)
- Derin deniz balıkları ve kabuklu deniz hayvanları tüketilmemelidir. Bu ürünler ağır metal içeriği yüksek olduğundan plasenta yolu ile bebeğe geçer ve bebeğin sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.
- Tatlandırıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sonuç olarak; yaşamın en doğal süreci olan bu dönemi olabildiğince doğal, renkli beslenerek, aktif bir yaşam tarzı benimseyerek güzel geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalın…
Diyetisyen Sümeyra TATLI
Detaylı Bilgi ve Randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.