Konstipasyon, halk arasında kabızlık olarak bilinir. Herkesin başına gelen ama konuşmaktan çekindiği bir konudur. Biz danışanlarımıza diyet listesi planlarken sorduğumuz sorulardan biri sindirim sistemi ile ilgili yaşadığı problemlerdir. Benin danışanlarımdan gözlemlediğim ilk başlarda utandığı için söylemediği veya kabızlığı söylemeyi unuttuğu yönündedir. Diğer gözlemim ise konstipasyonun yaygın olduğu yönündedir. Bu sebeple bugün öğreneceğimiz konu: “Konstipasyon namıdiğer kabızlık ”tır.
KONSTİPASYON NEDİR?
Dışkının kalın bağırsaklarda hareketin az olması sebebi ile atılımının yavaş olmasıdır. Kişilerde normal dışkılama haftada üçten ona kadar görülebilirken konstipasyonlu kişilerde iki veya daha az görülür.
KONSTİPASYONUN NEDENLERİ
- Psikolojik nedenlere (yorgunluk, stres),
- Bazı hastalıklara ( diyabet, hipotiroidizm),
- İlaç tedavilerine,
- Dışkılama ihtiyacı durumunda ertelemeye,
- Sindirim sisteminde bir anormallik olmasına,
- Fiziksel aktivitenin gün içerisinde az olmasına,
- Sıvı tüketiminin az olmasına,
- Az lifli dengesiz beslenme düzenine bağlı olarak gerçekleşebilir.
KABIZLIK KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR
- Yaşlı kişilerde,
- Sıvı elektrolit dengesizliği yaşayanlarda,
- Sıvı kaybı olanlarda görülmektedir.
KABIZLIKTA SIK GÖRÜLEN BELİRTİ VE BULGULARI
- İştahta azalma,
- Bulantı- Kusma
- Karın ağrısı,
- Hazımsızlık,
- Distansiyon (normalden fazla şişlik),
- Sert dışkı içeriğinin rektal muayene ile ele gelmesidir.
KONSTİPASYONDA BESLENME ÖNERİLERİ
- Başta su olmak üzere gün içerisindeki sıvı miktarını arttırmanız bağırsak hareketlerini arttırmanızı sağlar. Örneğin kayısı, erik, incir gibi meyvelerden komposto yapıp tüketebilirsiniz.
- Gün içinde yeterli lif almanızda bağırsak hareketlerini arttırmanız sağlayacaktır. Kuru baklagiller, tam tahıllı besinler, sebzeler ve meyveler lif oranı yüksek besinlerdir. Yani gün içinde bu besinlerin alımına özen göstererek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.
- Probiyotik içeren kefir, yoğurt, turşu gibi gıdaların tüketimi de olumlu etki sağlayacaktır. Fakat tansiyon gibi bir hastalığınız varsa turşu tüketimine dikkat etmeniz gerekmektedir!
- Yediğiniz besinleri iyice çiğnemeye özen göstermeye özen gösterin. Çünkü sindirimi kolaylaştıracaktır.
- Muz, vişne, ekşi elma, ekşi erik, ekşi şeftali, havuç suyu, ekşi yoğurt, haşlama patates, pirinç lapası gibi besinlerin tüketimini azaltınız.
- Çay, kahve tüketimini azaltınız.
Konstipasyon durumunda beslenmeniz dışında; gün içerisinde fiziksel hareketinizi arttırmanız, tuvalet alışkanlığını belirli saatte edinmeniz, yemeklerden yaklaşık 45 dakika sonra karın bölgesine masaj uygulamanız bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Size bir tarif vererek yazımın sonuna doğru geliyorum. Sonuç olarak eğer uzun süreli bir kabızlık süreciniz var ise diyetisyeninize durumunuzu bildiriniz. Böylece size uygun bir diyet listesi planlamasına yardımcı olabilirsiniz.
KABIZLIK GİDERİCİ TARİF: KAYISILI KEFİR
- ½ su bardağı kefir
- 4 adet kuru kayısı
- Kaynamış su
Yapılışı: 4 adet kuru kayısının üzerini geçecek kadar kaynamış su dökelim ve bir gece bekletelim. Kefir ve kayısıyı (suyunu süzmeden) blendirize edip ister sabah kalkınca ister gün içerisinde tüketelim. Afiyet olsun 🙂
Sağlıklı günler dilerim…