Zayıflamayı Hızlandıran Bitkiler

Bitkiler hayatın her aşamasında bize destek olmaktadır. Sağlık problemlerinde, ruhsal problemlerde, beslenme vb. durumlarda bitkilerden faydalanırız. Her konuda olduğu gibi zayıflama konusunda da bitkilerden fayda görülür. Şimdi gelin beraber zayıflama konusunda faydalanabileceğimiz bitkilere beraber bakalım.

Greyfurt

Greyfurt insülin hormonunu baskılayarak tokluk hissini arttırır ve yeme isteğini azaltır. Yapılan çalışmalar greyfurtu meyve olarak tüketmenin suyunu tüketmeye göre daha fazla yağ kaybına neden olduğunu bulmuştur. Ayrıca greyfurt uçucu yağı (haricen) diüretik ve detoks etkilidir.

Yeşil çay

Yeşil çay içeriğindeki epigallokateşin gallat(EGCG) ve kafeinin birlikteliği sayesinde yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, enerji harcanması ve yağ yakımını hızlandırır.

Anksiyete, düşük tansiyonu ve kalp ritim bozukluğu olan kişiler fazla miktarda kullanmamalıdır. Ayrıca hipertansiyon ilaçları ve kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ilaç ile yakın zamanlı kullanılmamalıdır.

Kuşburnu çayı

Kuşburnu meyvesinin tohumları trans-tilirozit etken maddesini içerir. Bu etken madde kilo kaybını hızlandırır. Bu nedenle meyvesi tohumları ile birlikte tüketilmelidir.

Mate çayı

Mate, çay veya kahveden daha fazla kafein içermektedir. Bu da kilo kaybı üzerinde etkilidir ancak daha önemlisi içerdiği etken maddelerden dolayı yağ yakıcı ve antiobezitik etkilere sahiptir. Diüretik etkilidir. Açlık ve susuzluk hissini giderir ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca LDL ve HDL kolesterolü düzenler, karaciğer yağlanmasını azaltır.

Kalp hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzirme döneminde olanlar tüketmemelidir. Çok fazla tüketildiğinde, korku ve gerginlik gibi psikolojik yan etkiler, uykusuzluk, sıkıntı ve kalp çarpıntısına neden olabilir.

Zencefil

Zencefil kökü içerdiği gingeroller sayesinde safra salgısını arttırarak yağların sindirimine destek olmaktadır. Midevi, hazmı kolaylaştırıcıdır. Termojenik etkiye sahiptir bu nedenle yağ yakımını hızlandırır.

Kan sulandırıcı ve antidiyabetik ilaç kullananlarda, safra taşı olanlarda dikkatli kullanılmalı, safra kesesi olamayanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

Karnıyarık otu

Karnıyarık  otu tohumu %10-30 oranında müsilaj içerir ve tüketildikten sonra bağırsaklarda boşalmayı kolaylaştırır. Ayrıca besinlerle alına  yağ ve şekerlerin emilimini kısmen engeller.

Bol su ile birlikte tüketilmelidir. Kilo vermeden çok kilo koruma üzerinde daha etkilidir.

Yüksek dozda kullanımında gaz, midede iritasyon ve ödeme neden olabilir. Kan sulandırıcı ve kalp ilaçları ve kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, B12 vitaminiyle birlikte alınmamalıdır.

Kırmızıbiber

Kırmızıbibere acı tadını veren kapsaisin maddesi enerji ve yağ metabolizmasını arttırmaktadır. İştahı baskılayarak yeme isteğini azaltır. Yapılan bir çalışmalar yemekten sonra tüketilen kırmızı biberin karbonhidrat metabolizmasını arttırdığı ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını göstermektedir.

Son olarak her şeyde olduğu gibi bitkilerde de denge önemlidir. Yukarıda belirttiğimiz bitkiler sağlık probleminiz yoksa porsiyonlaması kolaydır ancak eğer bir hastalığınız varsa tüketmeden önce mutlaka doktorunuza/diyetisyeninize danışınız. Ayrıca karışım bitki çayı kullanıyorsanız içeriğini mutlaka kontrol ediniz. Sormak istedikleriniz yorum olarak belirtebilirsiniz 🙂

Sağlıklı günler dilerim…

Diyetisyen Sümeyra Tatlı.

Detaylı Bilgi ve Randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir