5 Mucizevi Besin

Doğa harikalarla doludur ancak bazı besinler vardır ki başlı başına bir mucizedir. O besini hayatınıza aldığınızda oluşan değişiklikler sizi hayrete uğratır. İşte bu yazımızda o mucizevi besinlerden 5 tanesini konu alacağız. Hemen başlayalım.

Çay

Kültürel olarak her sofrada bulunan ve keyif için en çok tükettiğimiz içeceklerdendir çay. Keyif için içiyoruz peki faydalarını biliyor musunuz?

Çay içerdiği polifenoller ve flavonoitler sayesinde kolon, yemek borusu, pankreas, mide ve meme kanserlerine, kalp hastalıklarına ve hipertansiyona karşı koruyucu etkilir.

Ancak demir emilimini etkilediği için tüketiminde aşırıya kaçılması durumda anemiye neden olabilir.

Sarımsak

Kokusundan dolayı mesafeli olanlar olsa da sofraların olmazsa olmazı sarımsak faydaları saymakla bitmeyen bir diğer mucizevi besinlerden ‘Sarımsak’.

Sarımsak bakterilerin, virüslerin, mantarların üremesini önleyici yapıya sahiptir. Ayrıca kan lipitlerini (LDL kolesterol, trigliserit) düşür, kanama ve pıhtılaşma süresini uzatır. Doğal bir tansiyon düşürücüdür (yüksek tansiyonu düşürür ancak düşük tansiyona etki etmez). Bağışıklığı güçlendirir.

Etkisinin görülmesi için mutlaka ezilip tüketilmelidir.

Süt yoluyla bebeğe geçip kolik hastalığına neden olabilir bu nedenle emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

Soğan

Yemeklerde, salatalarda ana yemeklerin temelini oluşturan soğan sadece lezzet yönünden değil içerik olarak da mucizevi bir besin.

İştah açıcı, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü, kanserden koruyucu, kan şekerini düşürücü muhteşem bir besin olan soğan aynı zamanda sindirime yardımcı, idrar söktürücü etkilere de sahiptir.

Ayrıca soğan suyu mantar ve siğillere sürülerek de kullanımı mevcuttur.

Süt yoluyla bebeğe geçip kolik hastalığına neden olabilir bu nedenle emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır.

Keten tohumu

Adı genelde diyetlerde duyulan günlük beslenmede çok fazla yer almayan gıdalardan olan keten tohumu faydaları saymakla bitmeyen bir diğer besin.

Keten tohumunu en bilindik kullanımı suyla birlikte şişerek müshil etkisidir. Bunun dışında yüksek oranda omega yağ asitleri ve protein içerir. Meme kanseri ve diğer östrojene bağımlı kanserlerde önleyicidir. Bu nedenle özellikle kadınlar için tüketimi daha da önem taşır.

Keten tohumu dikkatli tüketilmelidir. Öncelikle kavrulmuş ve olgunlaşmış olması önemlidir. Kullanmadan hemen önce öğütülüp kullanılmalıdır, bağırsaklarda çizilmelere yol açabilir. Bol miktarda su ile tüketilmezse bağırsaklarda tıkanmaya yol açabilir.

Brokoli

Kış aylarının en pratik ve besleyici besinlerinde olan brokoli bir diğer mucizevi besinlerden.

İçerdiği sülforan, indol-3-karbinol ve selenyum bileşikleri sayesinde hücreleri geri dönüşümsüz DNA hasarından korur. Ayrıca kansere karşı koruyucu etki sağlar. Helicobakter pylori üzerinde etkilidir. Omega yağ asitlerinden zengindir. Cildi güzelleştirir.   

Mucizevi de desek her şeyi kararında tüketmek gerekir. Bu kural bu besinler için de geçerlidir. Unutmayın porsiyonlarını kontrol ettiğiniz sürece her besin zehirdir.

Sağlıklı günler dilerim.  

Dyt. Sümeyra Tatlı

Detaylı Bilgi ve Randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

Demirezer, Ö. ve ark., 2017, FFD Monografları Bitkiler ve Etkileri

Özata,N. 2019, Fitoterapi ve Aromaterapi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir