Diyet Nedir? Ne Değildir?

Kurumumuzda yetişkin ve çocuklarda sağlıklı beslenmeyi benimseterek aç kalmadan kilo vermelerini veya almalarını; gebelik ve laktasyon döneminde, metabolik hastalıklarda beslenme, Gaps diyet danışmanlığı , sezgisel beslenme ve bariatrik cerrahi öncesi ve sonrasında beslenmede yol gösterici ve sağlıklı bir hayat geçirmeniz için danışmanlık vermekteyiz.

Diyet kelime anlamı olarak beslenme düzeni demektir. Yani sanılanın aksine diyet eşittir zayıflamak demek değildir. Yediğimiz içtiğimiz her şey bizim diyetimizi oluşturur. Peki diyet ne değildir? Zayıflamak değildir, aç kalmak değildir, ekmeği tamamen bırakmak, detoks içecekleri tüketmek hiç değildir.

Sağlıklı bir diyetin temelini sağlıklı besinler oluşturur. Bu nedenle besin seçimi çok önemlidir. Besin seçimlerinde  tabak modeline sadık kalınarak ve bu ilkeler doğrultusunda tabak oluşmak kıymetlidir. Peki nedir tabak modeli? Tabak modeli 5 ana besin grubundan oluşmaktadır. Bu besin gruplarının tamamı veya en az 3 tanesi bir öğünde tüketilsin ki dengeli ve sağlıklı bir tabak oluşturmuş olsun. Ayrıca günlük sıvı tüketimi ve fiziksel aktivite de sağlıklı bir hayat için çok önemlidir.

Diyet olarak bilinen ve çokça karıştırılan zayıflama diyetlerinden de bahsedelim. Zayıflama diyetlerinin temelini kalori açığı oluşturur. Alınan enerji, harcanan enerjiden az olursa ağırlık kaybı gerçekleşir(tabi ki bu kalori açığının ne kadar olduğu çok önemlidir) Aslında durum bu kadar basittir. Pahalı meyvelere, sayısız bitki çayları ve detoks sularına gerek yoktur. Su diyeti, ketojenik diyet (hastalık için kullanımı hariç) gibi popüler diyetlere gerek yoktur. Tek yapılması gereken sağlıklı bir beslenme tabağı oluşturmak, günlük sıvı tüketimini dengelemek ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır.

Sonuç olarak diyet aç kalmak, ekmek yememek, bol bol detoks içecekleri tüketmek, içeriğinde laksatif (dışkılamayı arttırıcı) ve diüretik (idrar söktürücü) etkisi bulunan karışım bitki çayları tüketmek, çok düşük kalori ile beslenmek değildir. Diyet sağlıklı beslenmek demektir. Zayıflama diyetleri ise kalori açığı oluşturarak sağlıklı tabaklar oluşturmak ve fiziksel aktivite ile zayıflama sürecini desteklemek demektir.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Sümeyra Tatlı

Sağlık ve mutlu yarınlar için bizime ulaşın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir