Bir Haftada -5 Kilo (!)

Belki bu sıralar kilonuzda artış oldu ve zayıflamak için bir yol arıyorsunuz ve o sırada biri: “Biliyor musun, ben şu diyeti uygulayarak bir haftada 5 kilo verdim? Sen de kilo vermek istersen şunları şunları yap!” dedi. İlk bir heyecanlandınız değil mi? Çünkü bir haftada -5 kilo, iki haftada -10 kilo gidecek. Hatta ay olarak baktığımızda -20 kilo… Daha ne istersiniz ki? Hayallerinize ulaşmak için sadece bir ay, sonra istediğiniz düzene geri dönerim diye düşündünüz değil mi? Peki gerçekten işin aslı bu mu? Bir haftada -5 kilo vermek ne demek? Nasıl oluyor? Hadi bu kiloyu verdiniz, sonra neler oluyor? Öncelikle kısa sürede hızlı kilo vermek için çok düşük kalorili beslenmek gerekiyor. Yani tabiri caizse “aç kalıyoruz.” Bakalım neymiş bu çok düşük kalorili diyet.

ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYET

Çok düşük kalorili diyetlerin enerji içeriği 200-800 kalori arasındadır. Aklımıza burada “detoks programları, İsveç diyeti” gibi diyet çeşitleri gelebilir. Siz de bu diyetlerden birini uyguladınız ve çok sevdiğiniz yiyeceklere de veda ettiniz. Peki, vücudunuzda neler oldu? İlk başlarda bir halsizlik, yorgunluk oldu ama tabi ki kilo vereceğiniz için önemsemediniz. Birkaç hafta yapmaya devam ettiniz ve belki de hedefinize ulaştınız. Hedefinize ulaştığınızdaki muhtemelen sonlara bir bakalım:

  • Adipoz dokunuzun (yağ dokunuzun) hızlı bir şekilde kilo vermeye başlamasıyla serum kolesterolünüz artabilir ve safra taşı oluşumuna neden olabiliyor.
  • Vücudunuzda su kayıpları gözlemlenebiliyor (bu ödem de olabilir ihtiyacınız olan vücut suyunun kaybı da olabilir) .
  • Aldığınız az kalori sebebiyle tiroit hormonunuzun az salgılanmasına sebep olarak hipotiroide sebep olabilirsiniz. Ergen kızlarda az kalori tüketimine bağlı gelişen hipotiroidi olgu sunumunu inceleyebilirsiniz.
  • Soğuğa karşı intorelansınız gelişebilir ve ihtiyacınız olan kaloriyi tüketmediğiniz için ısınamayabilirsiniz.
  • Gerekli olan vitamin ve mineraller alınamadığı için saç dökülmesi veya saç incelmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca vitamin-mineral eksikliğine bağlı olarak D vitamini eksikliği, demir eksikliğine bağlı anemi, bradikardi (kalp atımının yavaşlaması) başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabiliyor.
  • Eğer kadınsanız menstruasyon düzensizliği meydana gelebiliyor.

Örnekler daha da çoğaltılabilir, fakat şimdilik bunları bir inceleyelim. Sizce hızlı kilo vermeye değdi mi? Değdiyse şimdi de sonrası için bir bakalım. Evet, bazı hastalıkları gözlemlediniz ama önemsemediniz ve hedefinize ulaştınız. Artık veda ettiğiniz ve hatta çok özlediğiniz besinlere bir “Hoş geldin” dediniz ve kilo vermeden önceki hayatınıza geri dönüş yaptınız hatta belki de veda ettiğiniz besinleri çok özlediğiniz için kat kat fazlasını tüketerek önceki davranışlarınızın üzerine eklemeler yaparak eski kilonuza geri döndünüz belki de daha fazlasını aldınız. Şimdi bir daha soralım değdi mi? DEĞMEDİ.

ŞİMDİ SORABİLİRSİNİZ, DİYETİSYEN HANIM NE YAPALIM?

Cevap aslında basit: Sağlıklı beslenin, fiziksel aktivitenizi arttırın, uyku düzeninize dikkat edin. Evet, cevap basit olmakla birlikte uygulaması kolay değil. Sabır gerektiren bir süreç olduğunun farkındayız. O yüzden bu süreçte destek almaktan, işin uzmanından destek almaktan, çekinmeyin. Ben ve meslektaşlarım sizin sağlığınızı düşünerek size uygun listeler hazırlamak ve bu süreçte size bir yol arkadaşı olmak için buradayız.

Yüz yüze veya online olarak Diyet ve Beslenme Danışmanlığı almak için tıklayınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Meryem Hafızoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir