Ramazana En Güzel Veda: “BAYRAM”

Yaklaşık otuz günün sonunda 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’na veda ediyoruz. Vedamızı da bayramla birlikte bir sonraki yıla kadar en güzel şekilde ediyoruz. Çünkü bayram; çocukların şeker topladığı, akrabaların veya büyüklerin ziyaretlerinin yapıldığı zamandır. Bu zamanda küsler barışır, özlemler giderilir ve olmazsa olmaz bayram ikramları sunulur. Tam da ele almamız gereken konu:

“BAYRAM İKRAMLARI”

Uzun bir oruç serüveninden sonra bayramı heyecanla bekleriz. Özellikle istediğimizi yeme özgürlüğüne kavuşacağımız ve hayalini kurduğumuz yiyecekler vardır. Örneğin sarmalar, baklavalar, bayram şekerleri/ çikolataları… İlk kahvaltının heyecanını da eklemezsek olmaz.

Buraya kadar okuduk, heyecanlandık ve sonra gelen farkındalık hissi. Eee bu blog yazısını yazan bir diyetisyen. Eyvah, hayallerime veda edeceğim! Geliyor hayallerimdeki yiyeceklere bir yasak. Korkmanıza gerek yok. Bu fit tariflerle bayramınızı geçirin diyeceğim bir yazı olmayacak. Bu yazı bayramda porsiyon kontrolüne dikkat etmemiz gereken bir hatırlatma ve bazı önerilerin olduğu bir yazı olacak. O zaman başlayalım.

BAYRAMDA PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT!

Ramazan ayı uzun açlıklar sonucu metabolizmamızın yavaşladığı bir aydır. Bayramda normalden fazla tüketmeye başladığımızda sindirim problemleri görülebilir. Yine özellikle bayram ikramlıkları olan şeker, çikolata, hamur işi, baklava, şerbetli diğer tatlıların tüketimi fazla kalori almamızı sağlayarak hem ödem hem de kilo artışını beraberinde getirecektir. Bu besinleri tükettikten sonra bir uyku halinin bastırması, hareketlerde uyuşukluk getirmesi de cabası. Bu besinleri tüketebiliriz ama tüketirken gerçekten doyduğumuzu anladığımız anda bırakmamız bizim için sınırdır. Mesela misafirliğe gittik ve bize ikram olarak 3 tane baklava 5-6 adet sarma olan bir tabak verdiler. Baklavamızdan 3 tane yerine 1-2 tane, sarmamızdan 5-6 adet yerine 2-3 adet tüketebiliriz. Ev sahibimizin bu duruma alınmaması için durumumuzu güzel bir şekilde izah edebiliriz. Örneğin; “Fazla yersem diğer gideceğim yerlerde yiyemeyeceğim.” ya da “ Fazla yediğimde kendimi şiş hissediyorum ve bu beni rahatsız ediyor.” Örnekleri siz de çoğaltabilirsiniz. Sadece kendimize ve karşımızdakine karşı açık ve samimi olalım.

Eğer bu besinleri porsiyon kontrolünde tüketmek istiyorsak ve sağlıklı beslenmemize de devam etmek istiyorsak neler yapabiliriz?

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

  • Kahvaltımızı hafif yapmaya özen gösterelim. Yumurta, peynir, yeşillik tüketimi hem hafif olacak hem de sizi tok tutacaktır. Özellikle bal, kaymak, şeker, sürülebilir çikolata, hamur işlerini tüketmeyelim. Çünkü gün içinde misafirliğe gidildiğinde tüketeceğiz. Fazla kalori alımına ve ödeme gerek yok.
  • Besinleri yavaş yavaş tüketmeye ve iyice çiğnemeye özen gösterelim.
  • Ara öğünler arasında en az 2 saat ana öğünler arasında en az 4 saat olmasına özen gösterelim.
  • Ara öğünlerden birinde en çok ihmal edilen süt ve meyve gruplarının olmasına özen gösterelim.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edelim ya da şerbetli tatlıları süt veya ayran ile tüketmeye özen gösterelim. Şeker hastalığı, hipertansiyon gibi herhangi bir hastalığınız varsa doktor ve/veya diyetisyeninize danışmadan tüketmemeye özen gösterin.
  • Gün içerisinde su başta olmak üzere sıvı tüketimine özen gösterelim. Kola, meyve suları, gazoz, şerbet gibi sıvılar yerine az şekerli komposto, süt, ayran, kefir tüketmeye özen gösterelim.
  • Fiziksel aktivitelerimizi arttırmaya özen gösterelim. Herhangi bir sağlık problemimiz yoksa asansör yerine merdivenleri tercih edebilir. Misafirliğe gideceğimiz yer yakınsa yürüyerek gidebiliriz. Binamızın çevresinde birkaç tur atabiliriz.
Bayramda Porsiyon Kontrolü

Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle. Bayramda kalorilerimizi saymayalım! Sadece porsiyon kontrolümüze dikkat ederek sağlığımızı koruyalım.

Hayırlı Bayramlar Dilerim…

Diyetisyen Meryem Hafızoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir